Domaine Notes Bleues - Cedric Mottet

Mesnay, Jura 
Frankrig

Enrico Rivetto Barolo Serralunga

Cédric Mottet fra Mesnay nær Arbois er vokset op i Jura og arbejdede med vin indtil han forlod området for at studere musik (han spiller stadig i band og er ret inspireret af musik).


I 2017 vendte han hjem og fik fat i næsten 5 hektar fordelt på flere marker og små parceller. Bl.a. marken Les Nouvelles, som han overtog fra Stephane Tissot (som er en af de helt store i Jura). Dele af Les Nouvelles har han måttet genplante, da stokkene var blevet for gamle. Men det betyder at en stor del af hans vinstokke er 70-80 år gamle, og at de allerede inden Cedric tog over, har været været biodynamisk dyrket. En praksis som Cedric har ført videre.


Cédrics første årgang var 2018 (det var første årgang jeg smagte), som blev virkelig godt modtaget, og han fortsætter med at løfte niveauet fra år til år.


Lidt nørderi

I jura laves der tør vin på to måder.

Den traditionelle måde, hvor træfadene ikke fyldes op i takt med at vinen fordamper. Det betyder at der bliver mulighed for at vinen oxiderer en smule. Efter ca. 14 dage danner vinen et gærlag (kaldes flor). Gærlaget beskytter vinen mod yderligere oxidation, men tilfører samtidig en masse forskellige smagsnuancer. Det er også sådan ”Vin Jaune” laves, hvor vinen er under flor i næsten 6 år. Vine der er lavet under flor får en meget karakteristisk smag af bl.a. mandler, valnødder og ofte karry/safran.


Mange af de nye topproducenter (som er så hypede at det er umuligt at skaffe deres vine, se dog min kælderliste) laver vin som i Bourgogne. Dvs. at de løbende fylder træfadene op, så der ikke sker oxidation. Det kalder de ”ouillé”.


Cédric laver hans vine ”ouille” og bruger 225, 300 og 500 liter brugte træfade. Dvs. der kun er minimal smagspåvirkning fra fadene. Vinene får 12 måneder sammen med gærresterne i fadene. Det giver en masse kompleksitet til vinene.